Køkkenvasken er en helt central del af et køkken. Det er her omkring at en stor del af madlavningen og oprydningen foregår. Det er derfor vigtigt at vælge lige præcis den vask, der bedst opfylder kravene til arbejdsgange.

Det er i den forbindelse værd at sætte sig ind i den udvikling, som også vaske har undergået i det moderne køkken. Væk er tidligere tiders upraktiske vaskemodeller, hvor især den klassiske runde vask med blandingsbatteriet placeret i bordpladen sprang i øjene som en vask, hvor der ikke var tænkt i meget andet end udseendet . I stedet findes der i dag et hav af forskelige modeller, som hver især forsøger at tilgodese forskellige krav og vaner til funktionalitet og udseende.

Det er faktisk ikke mere end små 60 år siden, at den traditionelle stålvask blev opfundet. Det var G.A.L. Thorsen (Kurt Thorsens far), der trodsede skeptikerne og opfandt en metode til at presse en køkkenvask ud af en stålplade. Indtil da havde man brugt støbejernsvaske eller porcelænsvaske, men med opfindelsen lagde Thorsen grundstenen til de stålvaske, man kender i dag. Det er dog ikke alle stålvaske, der bliver presset ud af en stålplade. Trenden i de senere år har gået imod de enkle og stilrene løsninger også på vaskeområdet med mere eller mindre firkantede stålvaske. Disse vaske håndbukkes og svejses sammen da det ikke er muligt at presse dem. I de senere år er der desuden dukket andre materialer op til køkkenvaske, hvilket beskrives udførligt senere i artiklen.

Vaskens form:
Når man skal vælge mellem de mange vaske på markedet, skelnes der helt basalt mellem en enkelt vask eller dobbelt vask. Argumenterne for og imod er mange, men først og fremmest afhænger det meget af dit temperament og vaner. De sidste år har enkeltvasken fået et klart salgsmæssigt overtag, hvilket nok først og fremmest skyldes, at disse falder helt i tråd med den enkle stil der hersker i dagens køkkener.

Enkelt vask: Fordele: Som oftest god plads i vasken, så der er plads til bradepanden og wokgryden. Kræver et vaskeskab på 50 eller 60 cm, hvilket giver mere plads til de andre skabe og samtidig giver et roligere udseende end et 80 cm vaskeskab med 2 x 40 cm brede låger. Meget velegnet til stilrene køkkener, da der findes en række (næsten) firkantede modeller. Ulemper: Mindre anvendelig hvis man vil arbejde med flere ting i vasken på en gang, eksempelvis forskellige grønsager etc.

Dobbelt vask: Fordele: Stor flexibilitet da man kan arbejde med flere forkskellige ting i vasken på en gang, eksempelvis at skylle grønsager i den ene vask og vaske gryder af i den anden. Ulemper: En stor dobbeltvask kræver et vaskeskab på minimum 80 cm i bredden hvilket går ud over den samlede pladsudnyttelse i køkkenet, da man sjældent har brug for et vaskeskab der er bredere end 60 cm. Der findes en såkaldt 1 ½ vask med en stor vask og en lille vask, som kan være i et 60 cm vaskeskab. Problemet med denne type er bare, at den ”store” vask som regel bliver for lille til at kunne fungere optimalt. Der vil bl.a. være store problemer, hver gang bradepanden og de store gryder skal gøres ren, da disse ikke kan ”gå ned” i vasken. At dobbeltvaske er lidt nedprioriteret i Danmark ses også ved et mindre udvalg til det stilrene køkken.
 

Afløbs-/opvaskebakke
Begge vasketyper fås med en integreret afløbs-/opvaskebakke. I Danmark udgør disse modeller kun en lille del af markedet, men i Sydeuropa sælges der utrolig mange. Hvad den forskel skyldes, er svær at gisne om, men vanens magt spiller nok en rolle. Grunden til at vælge en opvaskebakke er, at man derved skåner bordpladen og ikke behøver tænke så meget over at holde tingene nede i vasken. Hvis man vælger en træbordplade til køkkenet, vil en vask med afløbsbakke være en god løsning. Træ er jo som bekendt sart med hensyn til vand, så her vil det være en kæmpe fordel at kunne sætte gryder og andre ting på bakken fremfor direkte på træbordet.

Firkantet vask fra Intra Juvel

Firkantede vaske
Den mest populære form på køkkenvaske lige nu er uden tvivl de helt firkantede eller rektankulære vaske – som oftest fremstillet i stål. I starten fandtes de kun i en meget upraktisk udgave med helt firkantede hjørner, som er svære at komme til at gøre rent. Men efter at man fandt ud af at lave let rundede hjørner (R10 mm)og dermed en klart mere rengøringsvenlig vask, er salget eksploderet.

Sæbedispenser - Børma A10

Blandingsbatteri/sæbedispenser
Ligegyldig hvilken vasketype man vælger, er det utrolig vigtig at der er hul til blandingsbatteriet i selve vasken. Derved undgår man at at bore hul i bordpladen og dermed gøre bordpladen sårbar overfor vandgennemtrængning fra blandingsbatteriet. Det afhænger dog selvfølgelig af, hvilket materiale bordpladen er lavet af. Bordplader i Corian, granit og andre materialer, der ikke er påvirkelige af fugt, vil uden problemer kunne forsynes med et blandingbatteri i selve bordpladen. Endelig kan blandingbatteri placeres i væggen med det resultat, at vasken selvfølgelig ikke skal være forsynet med et hanehul.

Mange vaske er i dag forsynet med en sæbedispenser og/eller en Løft-op ventil til automatisk at åbne og lukke den kurveventil (strainer), der har erstattet den traditionelle prop i bunden af vasken. Sæbedispenseren er utrolig populær til enten sulfo eller håndsæbe, så man undgår at have enten sulfoflasken eller en flydende håndsæbe stående på bordpladen. Flere vælger endog at montere 2 sæbeautomater i vasken da man så har til både sulfo og håndsæbe. For at det kan lade sig gøre, kræver det selvfølgelige at vasken er født med tilstrækkelig med hanehuller (normalt 3 stk). Desuden er de fleste vaske med 3 huller født med en exenterventil (løft-op ventil) som i givet fald skal droppes. Det er ikke helt ligetil, og for nogle producenters vedkommende kræver det, at man bestiller en anden kurveventil, som er beregnet til håndbetjening, mens andre kræver et helt nyt bundventilsæt. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at få sin VVS mand til at bore et ekstra hul (hvis der er plads), så man kan få alle det tilbehør man ønsker sig.

Valg af materiale:
Vaske i stål har i mange år været det foretrukne materiale til fremstilling af vaske. I de senere år er vaske fremstillet af en blanding af knust granit og akryl imidlertid blevet meget populære. Desuden sælges der stadig en del vaske i porcelæn, hovedsagelig til landkøkkener, hvor dette materiale passer utrolig godt. Endelig kan købere af Corian bordplader få isvejset vaske i det samme materiale. Disse kan enten håndfremstilles eller bestilles færdigstøbt hos Dupont (producenten af Corian) eller en af de andre producenter af lignende materialer. En kort overgang eksperimenterede producenterne af Terrazzo- og Beton bordplader med støbte vaske – i disse materialer – til køkken. I praksis har det imidlertidig vist sig, at påvirkningen af syre fra køkkenarbejdet i disse vaske er så stor, at vaskene ikke kan holde til det. Så i dag nøjes producenterne med at levere støbte vaske til badbordplader, hvor syrepåvirkningen ikke er nær så stor.

Stålvask Blanco Classic 8

Stål
Kvalitetsvaske i stål laves i det man kalder 18/10 stål, hvilket er en stållegering med 18% krom og 10% nikkel. Materialet danner et passivt beskyttelseslag mod rust og kan tåle meget høje varmepåvirkninger. De fås I alle prisklasser, men dog er prisen på stål steget voldsomt de senere år og dermed også prisen på stålvaske. Overfladen er helt glat og er dermed let at rengøre. En stålvask vil med tiden komme til at se lidt mat og kedelig ud og skal derfor fra tid til anden opfriskes med eksempelvis Wienerkalk eller et vedligeholdelsesprodukt fra vaskeproducenten . En stålvask er det klassiske valg og passer godt til stort set alle bordpladematerialer.

Producenter: Blanco, Intra Juvel, Franke, Ifö, Eico.

Granitvask Intra Juvel

Granit
Vaske i granit er lavet af en blanding af 80% knust granit og 20% akryl, hvilket giver en slidstærk og rengøringsvenlig overflade. Denne sammensætning gør, at vasken føles behagelig og blød at røre ved, samtidig med at den er så hård, at det er endog meget svært at ridse. Granitvaskene tåler varmegrader op til ca 280 grader og er desuden modstandsdygtige overfor vin, kaffe, frugtsaft etc. Kort sagt er den designet til at kunne modstå enhver forekommende påvirkning fra arbejdet i køkkenet. Materialet fås i flere forskellige farver alt afhængig af producent. Vær opmærksom på, at de lyse farver kræver en større vedligeholdelse end de mørke i form af grundigere skylning med vand og rengøring. Når der skal vælges farve er det vigtig at sikre sig, at vasken passer med de øvrige materialer i køkkenet såsom køkkenlåge og bordplade. En granitvask er dyrere end en tilsvarende stålvask. Det er dog sjældent muligt at sammenligne, da mange granitvaske ikke findes som stålvaske og omvendt. Granitvaske er for dem der godt vil prøve noget nyt og som tiltales af udseendet og af materialets praktiske egenskaber. Det er dog ikke alle bordpladematerialer, hvor en granitvask vil tage sig lige heldigt ud, eksempelvis vil en Corian bordplade være ”bedre tjent” med en stålvask eller en vask i Corian.

Producenter: Blanco, Franke, Intra Juvel

Porcelænsvask - Blanco Prion 6.5

Porcelæn
Porcelænsvaske er blevet brugt i danske køkkener gennem mange år. I dag bruges de næsten udelukkende til de klassiske landkøkkener, hvortil en porcelænsvask passer perfekt. I modsætning til hvad man skulle tro, så er en porcelænsvask utrolig holdbar og modstandsdygtig. Der kan være stor forskel på kvaliteten af porcelænen, da de gode porcelæns vaske, som kaldes keramisk porcelæn, er brændt ved højere varmegrader og ofte flere gange end traditionelt porcelæn. Derved opnås en stærkere overflade, som kan holde sig pæn i mange år. Den klassiske porcelænsvask er hvid, men flere producenter tilbyder porcelænsvaske i flere forskellige farver og glans. Porcelænsvaske fås i alle prisklasser og udformninger, hvor de keramiske vaske naturligt nok vil ligge i den høje ende, mens en almindelig porcelænsvask kan fås til priser, der ikke ligger langt fra en tilsvarende stålvask .

Producenter: Blanco, Gerson, Les Campagnoles og Co, La Maison, Lemerand, Dansk Køkkenhåndværk

Vask i Corian fra DI Design

Corian
Ved valg af Corian (og lignende materialer) har man samtidig muligheden for at integrere en Corian vask i bordpladen. Der findes en række vaske, som er støbt i Corian. Disse vaske kan integreres i bordpladen fuldstændig uden synlige samlinger og kanter. Derudover tilbyder en række leverandører håndlavede vaske i corian, ofte som firkantede eller rektankulære modeller, som falder helt i tråd med tidens stilrene trend. En integreret vask i Corian er en utrolig flot løsning, som adskiller sig fra stort set alle andre vaskeløsninger, ved at bordplade og vask flyder sammen og danner en helhed. Det er faktisk kun en ivejset stålvask i et stålbord der giver den samme helhedsfornnemelse.

Når man kigger på vaskenes egenskaber, er det vigtigt at skelne mellem de støbte og de håndlavede vaskes egenskaber . De støbte vaske er særdeles anvendelige som køkkenvask, da de ikke suger, og fordi evt. ridser ikke kan ses, da produktet er gennemfarvet. Rent farvemæssigt vil der være visse begrænsninger, da det kun er muligt at støbe vaske i de ensfarvede udgaver. De mønstrede Corian plader, der indeholder små eller store stenstykker, har det problem, at disse ikke vil fordele sig jævnt i støbeprocessen. Derved vil vasken ikke have samme mønster som bordpladen. Så hvis man vælger en mønstret plade, vil en stålvask eller en matchene ensfarvet Corian vask være en mulighed.

Derudover vil en håndlavet vask være en mulighed. Den håndlavede vask kan sagtens konstrureres i samme farve som bordpladen, ligegyldig hvilken Corian farve man vælger. Det er nemlig en almindelig Corian råplade, som bruges til at lave en sådan vask. Det kan være en plade, som varmes op og formes til en vask (termoformes) og i samme forbindelse påmonteres med en stålbund for bedre varmeresistens. Derudover har den håndlavede vask de samme egenskaber som en støbt vask. Man kan også lime en vask sammen af råplader, så man får helt firkantede hjørner. Denne løsning er desværre sart i forhold til kogende vand, da limen risikerer at slippe og vasken derved ødelægges. Så reelt set er en sådan vask uegnet som køkkenvask.

For alle Corianvaske gælder det, at prisen ligger i den lidt dyrere ende. Merprisen i forhold til en tilsvarende stålvask vil dog sagtens kunne opvejes af det elegante look, som man opnår ved at bordplade og vask er lavet i samme materiale.

Producenter: Corian, Hi Macs og Staron.

Monteringsmetode
I forbindelse med valg af køkkenvask er det vigtig at tage stilling til, hvordan bordpladen skal monteres i bordpladen. Indtil for ca 30 år siden blev stort set alle vaske lagt i bordpladen med en kant, der var hævet over bordpladens overflade. I dag anvendes denne metode kun sjældent. I stedet kan vasken integreres i bordpladen, så man undgår generende kanter, der besværliggør rengøringen og derfor er uhygiejniske.

Almindelig nedfældning af vask

1. Alm nedfældning/ilægning
Som nævnt ovenfor lægges vasken i bordpladen med en kant, der er hævet over bordpladen. Der skæres et hul i bordpladen svarende til vaskens omfang fratrukket 1-2 cm hele vejen rundt (ofte medfølger en skabelon til udskæringen). Herefter lægges vasken ned i silicone og spændes fast med evt. medfølgende spændebeslag. Porcelænsvaske og vaske i stål og granit kan alle ilægges efter denne metode. Porcelænsvaskene bliver faktisk altid monteret således. En forklaring på at der ikke er udviklet porcelænsvaske til andre ilægningsmetoder kan være, at disse vaske oftest anvendes i landkøkkener, hvor vasken gerne må virke rustik og dermed med en kraftig kant hævet over bordpladen.

Fordele: Billig løsning. Enkel montering. Nem udskiftning til ny vask

Ulemper: Uhygiejnisk kant mod bordpladen, som er svær at holde ren. Når bordpladen tørres af, kan karkluden med krummer ikke føres direkte ned i vasken. Risiko for at der opstår utætheder omrking vasken.

2. Underlimning/underbygning
Der findes – alt afhængig af bordplademateriale – forskellige metoder til at underlime vasken i bordpladen. Udgangspunktet for dem alle er at montere vasken fra undersiden af bordpladen. Enten ved at fræse vasken op i bordpladen eller ved at montere den direkte under bordpladen. Denne metode er utrolig elegant, da det meste af vaskens kant er skjult under bordpladen, og samtidig får man en meget rengøringsvenlig løsning, da der ingen kanter er mellem bordpladen og selve vaskekummen. Det er kun stål- og granitvaske, der fås til underlimning.

Fordele: Niveaufri overgang mellem vask og bordplade. Rengøringsvenlig løsning. Krummer kan føres direkte ned i vasken.

Ulemper: Dyrere løsning end almindelig ilægning. Svært at udskifte vasken hvis denne får en skade. Ved valg af en træbordplade vil der være forholdsvis meget endetræ synlig omkring den underlimede vask (endetræ suger vand).

3. Planmontering
En planmonteret vask vil altid være monteret fra oversiden af bordpladen. Der laves en fals i bordpladen, som vaskens kant kan hvile på. Kanten på vasken ligger altså i niveau med bordpladen, så man opnår en meget rengøringsvenlig og elegant løsning. I en træbordplade vil vaskens kant dog ligge et par mm under bordpladen, da vasken ikke skal skubbes op over bordpladens overflade, når træbordpladen arbejder.

Vasken lægges ned i en siliconefuge, som holder tæt mellem bordpladen og vaskens kant. Der kan være stor forskel på, hvor synlig fugen vil være. Det afhænger både af bordplademateriale og i høj grad også af, hvor dygtig producenten er til at fræse ud for vasken. Så det er vigtig at insistere på, at fugen bliver så smal som mulig (i en træbordplade kan fugen ikke ses). Det er kun stål- og granitvaske der fås til planmontering.

Fordele: Niveaufri overgang mellem vask og bordplade. Rengøringsvenlig løsning. Krummer kan føres direkte ned i vasken. Nemmere at skifte end en underlimet vask. Ved valg af en træbordplade vil der være mindre endetræ synlig omkring den underlimede vask end tilfældet er ved den underlimede løsning.

Ulemper: Dyrere løsning end alm ilægning. Synlig fuge ved valg af planmonteret vask i bordplader så som granit, kompositsten og beton/terrazzo.

4. Isvejsning
Hvis man vælger en stålbordplade eller en Corian bordplade har man samtidig muligheden for at få en vask af det samme materiale isvejset i bordpladen. Løsningen bevirker at overgangen mellem vask og bordplade vil være helt usynlig. Foruden en utrolig flot løsning får man også en meget rengøringsvenlig løsning. Løsningen tiltaler nok især dem, som sværger til det enkle og stilrene look, hvor der helst ikke skal være for mange kontraster og brud på linierne i køkkenet.

Fordele: Niveaufri overgang mellem vask og bordplade. Rengøringsvenlig løsning. Krummer kan føres direkte ned i vasken. Bordplade og vask i samme materiale.

Ulemper: Dyrere løsning end alm ilægning. Stort set umuligt at udskifte vasken hvis denne får en skade.

Valg af monteringsmetode
Valget af monteringsmetode hænger nøje sammen med valget af vask, da sortimentet af vaske er forskelligt, afhængig af hvilken metode man vælger. Så når man skal finde den rigtige vask er det vigtig at kigge efter de symboler, som vaskeproducenterne bruger for at forklare, hvilken monteringsmetode vasken er beregnet for. Derved sikrer man sig, at det er den helt rigtige vask man vælger.

Fremtiden
Det bliver utrolig spændende at følge udviklingen på markedet for køkkenvaske i de kommende år. Når man ser på udviklingen generelt i køkkenbranchen er der ingen grund til at tro, at vi har set det sidste nye materiale til fremstilling af køkkenvaske. Desuden vil vaskens form og funktion også ændre sig. Vi ser allerede i dag vaske, som er indrettet som en såkaldt multi vaskeplads, hvor man har integreret salatslynge, si, skærebrædt, rivejern og dørslag. Dermed kan de fleste af de arbejdsfuntioner, der er nødvendige for at forbedede råvarerne, klares i og omkring vasken. Vi vil helt sikkert også se en udvikling i selve udformingen af vaskene mod det mere individuelle. Allerede i dag har man muligheden for hos enkelte producenter at få håndlavet sin vask (stål og Corian)i de mål og i den udformning man måtte ønske sig. Det færdige vaskeresultat giver ofte en stor tilfredsstillelse, da man derved opnår en vask som ikke findes andre steder og som er skræddersyet til køkkenet.

Med andre ord er det disse ting, man skal tage stilling til, når man skal købe en køkkenvask:

  • Form
  • Materiale
  • Rengøringsvenlighed
  • Antal hanehuller – Tilbehør ( sæbedispenser tetc.)
  • Ilægningsmetode
  • Pris