september 2, 2008
Valg af træbordplade
Jeg vil have en lys træbordplade i mit nye køkken. Det er dog svært at finde ud af hvilken træsort man skal vælge. Jeg har kig på flere forskellige hvidolierede træsorter såsom bøg, ahorn, ask og birk. Lige nu hælder jeg mest til Birk. Men kunne dog godt tænke mig nogle råd, omkring den ene træsort framfor den anden.
For det første vil jeg sige, at det er modigt at turde vælge en bordplade, der klart ligger i den mere sarte ende af skalaen. Den var ikke gået hjemme hos os med 2 teenagebørn.
Dernæst synes jeg man bør se på hvor egnede de enkelte træsorter er som køkkenbordsplader. Her falder birken efter min vurdering igennem, da den klart er den blødeste af de 4 træsorter. Derved er den mere udsat for slag og stød end de andre 3 træsorter, som alle er noget hårdere. Hvis du godt kan lide birkens åretegning, bør du istedet vælge ahornen da den som nævnt er væsentlig hårdere.
Personligt ville jeg dog til enhver tid foretrække bordpladen i ask, da den samtidig med at det er en hård træsort, har en utrolig smuk åretegning. Men det er selvfølgelig smag og behag. Bøg ville jeg vælge fra, da den har en tendens til at få et lyserødt skær, når man giver den hvidolie.