Stålbordplader har gennem årene haft et noget blakket ry som værende svære at holde rene og for at blive fyldt med ridser. Det sidste er indiskutabelt rigtigt, for der går ikke lang tid fra pladen tages i brug til de første ridser dukker op. Folk som er vilde med stål, vil dog mene at det er en del af charmen ved en stålbordplade, og at det kan sammenlignes med en træbordplade der får patina. Der er dog mulighed for at polere pladen op igen, så den fremstår skinnende igen.

At stål er svært at holde rent afhænger lidt af hvordan man ser på det. For rent faktisk findes der ikke mange materialer til bordplader, der er mere hygieniske end en stålbordplade. Rustfrit stål er syrefast, så det kan tåle de fleste af de væsker, som bordpladen udsættes for i madlavningen. Der er tale om en helt glat overflade, som derved er let at tørre af. Mange gange forvekles udtrykket ”at holde ren” nok med det at ”holde bordpladen pæn”. For det er selvfølgelig en anden snak. Problemet er, at striber efter kluden vil kunne ses efter aftørring af bordpladen, med mindre man tørrer efter med en tør klud. Desuden vil fedtede fingre/væsker være meget synlige på en stålbordplade.

Den daglige rengøring foretages med sæbevand på en hårdt opvredet klud og efterpoleres som nævnt ovenfor med en tør klud. Det er en god ide at supplere med et specialprodukt, som er beregnet til at rengøre stålbordplader. Det kunne f.eks være 3M Metalpolish, som er særdeles effektivt. Det lægger en hinde på bordpladen, så fedtede fingre og andet snavs ikke ses så tydeligt. Virkningen fortager sig efter et stykke tid, så det er en behandling der skal gentages ret ofte. Undgå at anvende skurecreme eller andre slibemidler, da disse vil ridse overfladen.

Stålbordplader består oftest af et tyndt lag stål (1-1,5 mm) limet ovenpå en spånplade eller en MDF plade. Produktet er derfor ikke varmefast, da limen typisk slipper ved 130 grader. Derved vil stålet bule op og slippe underlagspladen. Der er ligeledes risiko for at stålet misfarves ved for høje temperaturpåvirkninger. Så undgå helt at sætte varme gryder på din stålbordplade.

Er uheldet ude og stålbordpladen får et hak, er der kun begrænset mulighed for at reparere skaden. Man kan dog forsøge sig med at lukke hakket med en loddekolbe og loddetin, som efter at være dryppet ned i hullet, slibes i niveau med stålfladen. Stål er heldigvis et særdeles hårdt materiale, så man skal være noget uheldig for at lave et hak i pladen.

Trænger stålbordpladen til en polering, kan man sagtens selv give pladen en slibning, så bordpladen igen fremstår ensartet og uden ridser i overfladen . Anvend altid en excentersliber, da man ved at bruge andre slibemaskiner risikerer at efterlade overfladen med cirkelridser.

Slibningen giver det bedste resultat, hvis man anvender slibeskiver beregnet til vådslibning. 3M er førende indenfor disse produkter og kan købes hos de fleste malerforretninger og byggemarkeder. Følgende beskrivelse tager derfor udgangspunkt i 3M’s produkter, men slibning af overfladen vil selvfølgelig også kunne udføres med andre fabrikater.

Start med at gøre stålbordpladen fugtig, dernæst slibes med Slibeskive korn P600. Sørg for at slibe ensartet over hele bordpladen. Sådan opnås det bedste resultat. Efter en grundig overfladeslibning vil de fleste ridser være minimeret. Derefter skal stålbordet poleres op med et produkt fra 3M, der hedder Scotch Brite polerskiver. Poleringen foregår ved at bruge excentersliberen påført den fineste skive, i samspil med et polermiddel beregnet til stål. Det kunne f.eks. være Intra Star Clean, Franke Sunshine eller Blanco Stahl Fix. Sluttelig håndpoleres bordpladen med polermidlet påført en tør klud. Poleringen foretages med bevægelser på langs af bordpladen, for at mindske evt. mindre cirkelridser fra Excentersliberen.