Rengøring af laminatbordplader
En laminatbordplade er en meget slidstærk og rengøringsvenlig bordplade. Den daglige rengøring foretages med rent vand – dog tåler laminatpladen alle almindelige rengøringsmidler. Undgå så vidt mulig brugen af sulfo, idet dette vil efterlade bordpladen med en fedtet overflade. Er der pletter som ikke umiddelbart kan fjernes, kan man prøve med en lige blanding af vand og klorin. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at anvende acetone, som klarer selv de vanskelligste pletter. Husk at lufte godt ud når disse midler anvendes. Er bordpladen monteret med for- og bagkanter i træ skal disse beskyttes, hvis man anvender enten klorin eller acetone. Hvis laminatpladen er samlet af flere plader, skal man være opmærksom på at holde samlingen mellem pladerne fri for vand. Der sker nemlig det, at en samling buler op ved længere tids påvirkning af vand.
For- og bagkanter i træ skal løbende vedligeholdes, så lakken ikke slides af. Det er desværre ikke noget, der ofres meget tid på når bordpladen først er taget i brug. Hvis man kigger på en ældre laminatbordplade med træforkanter er lakken som regel slidt af flere steder. Det ses som en mørk og slidt overflade, som bestemt ikke pynter på køkkenet. Især de steder, hvor man står meget og arbejder, er ofte misfarvet. Folk har fejlagtig troet, at kanterne ikke krævede nogen efterbehandling. Det er derfor meget vigtig at lakere forkanterne ca. hvert andet år. Producenterne skriver godt nok mindst en gang om året, men det er vist de færreste der får taget sig sammen til det.
Lakeringen af forkanterne gøres ved først at tørre kanterne grundigt med sprit for at sikre sig, at disse er fri for fedt. Undlad at slibe på kanterne, især hvis forkanten er bejdset (f.eks. hvidtonet). Man risikerer nemlig at slibe den bejdsede overflade væk, så træforkanten bliver misfarvet der hvor man har slebet. Når kanten er helt ren, påføres et tyndt lag syrehærdende interiørlak eventuelt flere gange. Hvis træforkanten får en ridse eller skramme, bør denne lakeres med det samme for at undgå misfarvninger af forkanten. Hvis forkanten ikke er bejdset, kan man eventuelt med forsigtighed slibe med fint sandpapir (korn 320) inden lakeringen. Husk altid at sætte malertape på laminaten ind mod trækanten for at beskytte den mod lakken.
Hvis man er uheldig og laver et hak i laminatbordpladen, kan man forsøge at reparere dette ved hjælp af en reparationsmasse på tube som fås til mange laminatfarver. For mere information se www.riisfort.dk. Store skader kan desværre ikke repareres. Her er der ikke andet at gøre end at leve med skaden eller investere i en ny bordplade. Det samme gælder med skader fra varme gryder/pander. Laminat er kun varmefast op til 180 grader, hvilket nemt overstiges af f.eks en pande der har været brugt til stegning. Så husk altid at anvende bordskånere eller løse afsætningsriste. En laminatplade er heller ikke ridsefast, så det tilrådes altid at bruge et skærebrædt i stedet for at skære direkte på bordpladen.
Seneste kommentarer