Valg af kogeplade afhænger af flere forskellige faktorer. For det første er der det rent funktionsmæssige som opvarmningstype og funktioner, men også udseende og design spiller en rolle for, hvilken kogeplade man skal vælge. Man skelner mellem 3 forskellige opvarmningstyper: glaskeramisk kogeplade, Induktion og gas.

  • Glaskeramisk kogeplade opvarmes ved hjælp af et traditionelt varmelegeme. Produktet har de senere år dalet lidt i popularitet i forhold til induktion pga. langsommelig opvarmning og en for langsom reaktion i temperaturindstillingerne. Produktet er desuden dyrere i brug, da der vil opstå et varmetab ved brug af en gryde, der ikke dækker kogezonen helt.
  • Induktionskogeplade opvarmes ved hjælp af en magnetspole, som varmer op direkte i bunden af gryden. Produktet har en ekstrem hurtig opvarmning, og samtidig undgås, at madrester brænder sig ned i keramikpladen, idet det er bunden af gryden der bliver varm og ikke selve kogepladen. Den største fordel er vel nok, at induktion reagerer lynhurtigt på ændringer i temperaturindstillingerne. Her kan produktet sidestilles med gaskogeplader. Der er ingen tvivl om, at induktion i løbet af de næste år vil udkonkurrere de traditionelle glaskeramiske kogeplader. Produktet er desuden billigt i brug, da der næsten ikke er noget varmetab.
  • Gaskogeplader er for feinsmeckere. Alle der har prøvet at arbejde på et gaskomfur ved, at det giver en helt særlig fornemmelse at stå over ild og tilberede sin mad. Følelsen af at gas reagerer lynhurtigt, hvis man skruer enten op eller ned, har givet produktet en stor stjerne hos mange. I takt med induktionskogepladernes indtog har flere gasentusiaster dog måtte overgive sig. Gas har flere ulemper i forhold til induktionen. Rengøringen er væsentlig mere besværlig på en gaskogeplade. Deudover skal der findes plads til gasflasken, og produktet varmer heller ikke så effektivt og hurtigt op som induktion.

Størrelsen på kogepladen og den indbyrdes placering af kogezonerne er noget af det vigtigste ved valg af kogeplade. Det er sådan set 2 sider af samme sag. For det er utrolig vigtigt, at der er plads til 3 gryder og en stegepande på samme tid. Her spiller størrelsen på kogezonerne også en rolle, da mange kogeplader har for små zoner, så der ikke kan stå en stor gryde og en stor pande samtidigt, da der kun er eet stort blus på kogepladen. Heldigvis er der i dag flere og flere, der vælger kogeplader på 70 – 90 cm i bredden, hvor pladsen mellem kogezonerne er tilstrækkelig.

I de fleste bordpladematerialer er det muligt at planlime kogepladen. Denne løsning kræver, at man køber en kogeplade uden stålramme, som er beregnet til planmontering. I porøse materialer såsom beton og terrazzo kan denne løsning dog ikke anbefales, da det ikke er muligt at skære ud for kogepladen, uden at der falder små fliger af. Dette vil tydeligt kunne ses, når man fuger op, da kanten på bordpladen vil synes noget ujævn mod fugen. I det hele taget er der delte meninger om planmontering af kogeplade, da mange af hygiejnemæssige årsager ikke bryder sig om fugen mellem kogepladen og bordpladen.