De indvendige skabe i eksisterende køkkener er kun yderst sjældent synligt slidte. Det er som regel kun vaskeskabet, hvis bund ikke ser ud som ny. Selve skabskorpus er siden 70’erne blevet lavet af melaminbelagte spånplader, og grundet det lave slid, disse er blevet udsat for i årernes løb, vil man uden problemer kunne genbruge de fleste skabe i forbindelse med en renovering af køkkenet.

Lågerne derimod er – sammen med bordpladen – som regel den største grund til at køkkenet trænger til en udskiftning. Vi kender alle de slidte finerlåger i egetræ fra 70’erne eller den mørke fyldningslåge fra samme periode, som giver et meget tidstypisk køkken. Men hvad kan man så gøre for at ændre denne vigtige del af køkkenet.

Lyst og nyrenoveret køkken fra Nytgammelt.dk

Mange vælger simpelthen at kassere alle lågerne til fordel for nye mere moderne låger. Stort set alle køkkenfirmaer sælger deres låger løst. Det er dog ikke bare de store producenter, som vil hjælpe. Flere firmaer har simpelthen specialiseret sig i køkkenrenovering og kan tilbyde en bred vifte af låger til de eksisterende skabe.

Mål lågerne op
Når man som forbruger undersøger markedet for løse låger, skal man sørge for at måle højden på de eksisterende skabe. Der er nemlig ikke noget der hedder standardhøjde på køkkenskabe. Det mest almindelige mål i dag er 70,4 cm i højden på underskabe. På overskabe varierer højden lidt mere, fordi der som regel er flere overskabshøjder i producenternes program. Højskabene ligger som regel på 195,2 og 214,4 cm. Men flere producenter kører med andre mål på både underskabe og højskabe. Så det kan faktisk være en god ide at ringe lidt rundt for at finde de firmaer der matcher ens skabsmål.

Man bør ligeledes være opmærksom på, at det ikke er nødvendigt at ramme præcis de samme Skuffe- og lågehøjder, som der er anvendt i det eksisterende køkken. Totalhøjden på skufferne må bare ikke overstige den samlede underskabshøjde. Eksempelvis kunne man forestille sig den gamle skuffesektion med 4 skuffer bestående af 3 skuffer på ca. 13,5 cm og 1 stor skuffe i bunden på ca. 28,5 cm. Den nye skuffesektion består derimod af 3 stk. på 12,5 cm og 1 stor i bunden på 32 cm.

Producenten af de nye låger bruger altså nogle lidt andre mål, men totalhøjden er stadig nogenlunde den samme, så det kan altså sagtens lade sig gøre. Med højskabe gælder det på samme måde bare om at ramme det eksisterende højskabs totalhøjde. Det kan for ovnskabes vedkommende her være nødvendigt at flytte ovnen i højden for enten at få plads til nogle andre lågemål, eller hvis der skal gøres plads til en mikroovn ovenover.

Hængsler
Det er en god ide at købe nye hængsler sammen med de nye låger, da de gamle hængsler både er slidte og ikke nær så gode som dem, der anvendes i dag. Dagens hængsler er udelukkende lavet af metal, mens ældre hængsler ofte består af både plastic og metal.

Frisider/reoler
udskiftning af låger medfører, at synlige flader såsom frisider på skabe, reoler etc. skal matche med de nye låger. Det kan gøres på flere måder; enten ved at male disse i samme farve som lågerne, eller ved simpelthen at skille skabe med frisider ad (hvis det kan lade sig gøre) og udskifte frisiderne med nye, der passer til lågerne. Eventuelle reoler kan erstattes af nye i samme farve som lågerne, så man derved opnår en helhedsløsning, uden at noget skiller sig uheldigt ud.